Килограмът надебеля

Международният стандарт е увеличил теглото си с десетина микрограма от повърхностно замърсяване, показват данни от ново проучване

200 ~ 1 мин. четене

Килограмът може би трябва да започне диета. Международният стандарт, цилиндърообразно парче метал, което определя основната единица за маса, е увеличил теглото си с десетина микрограма от повърхностно замърсяване, показват данни от ново проучване, представено от Yahoo.

В резултат на това, всяка страна, която има една от тези стандартни маси, има малко по-различно определение за килограма, което би могло да затрудни научните експерименти, които изискват много точни измервания на теглото.

Проучването обаче сочи, че озонът и ултравиолетовата светлина могат да бъдат използвани за почистване на масата, без тя да бъде увредена.

 Почистващата техника, описана в януарския брой на списание Metrologia, в крайна сметка може да бъде широко приета като начин за поддържане на основната единица за масата.

Килограмът е приет като международна мярка за тегло през 1875 година. Преди това не е имало стандартен начин за измерване на теглото с голяма точност.

Подкрепи Economic.bg