Кирилицата е върху новата серия евробанкноти

Решението за това не се е взело никак лесно, обясни първият ни официален представител в ЕС Бойко Коцев

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Върху новата серия евробанкноти вече има надпис на кирилица - "евро". Това каза за БНР първият ни официален представител в ЕС и настоящ посланик в Русия Бойко Коцев. Той обясни, че решението за това не се е взело никак лесно.

"Положиха се огромни усилия от наши министри да докажат със законите на граматиката как трябва да се изпише "евро"", каза Коцев. "Това, което България успя да направи, са няколко прости неща. Ние трябваше да се опрем на европейското законодателство, че Европейският съвет смята, че името на единната европейска валута трябва да е едно и също на всички официални езици на ЕС, но като се вземе предвид съществуването на различните азбуки", обясни той.

"Ние поставихме въпроса, че кирилицата е една различна азбука. Решихме, че най-добрият аргумент, за да покажем как се изписва името на общата валутна единица, е като влезем в официалните сайтове на централните банки в съответните страни и свалим разпечатка от това как се изписва. За щастие във всички официални сайтове единната европейска валутна единица беше обозначена като евро", каза посланикът.

Аргументът, който убеди всички останали - ние казахме - има договор, този договор за присъединяването на България и Румъния към ЕС е преведен и на български език. Този договор е ратифициран от 27 страни-членки, одобрен е от Съвета, от Комисията, от ЕЦБ. В договора на български език името на единната валута е изписан като евро", добави той.

Подкрепи Economic.bg