БНБ пуска в обращение златна монета

Монетата е определена за "инвестиционно злато" и ще се продава на касите на БНБ за 1000 лв. без ДДС

312 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение златна възпоменателна монета "Св. Св. Константин и Елена". От банката съобщават, че тя е част от популярната серия "Българска иконография" и ще бъда пусната в обращение на 20 май 2013 г.

Тъй като монетата е определена за "инвестиционно злато", тя ще се продава на касите на БНБ за 1000 лв., без да се начислява ДДС, обявиха от централната банка.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата; номиналната стойност "100 ЛЕВА" и годината на емисия "2013". Околовръст е изписано "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА".

На обратната страна на монетата във вътрешен кръг, отделен с пръстен, е изобразена авторска интерпретация на изображения на св. св. Константин и Елена от стенопис в Кремиковския манастир. Околовръст по външния пръстен е изписано "СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА".

За БГНЕС Ивайло Николов от управление "Емисионно" в БНБ е съобщил, че към нея е имало много голям предварителен интерес, според анкетата, която е била проведена на интернет страницата по-рано и одобрението е било около 80%.Подкрепи Economic.bg