Китай ще забави растежа

Втората по големина световна икономика ще се повишава с 6.5% на година между 2018 и 2022 г.

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Растежът на една от най-развитите държави и втората по големина икономика в света - Китай, ще се забави рязко през следващото десетилетие, става ясно от становище на китайското правителство. Песимистичните очаквания бяха изказани след проведения форум за развитие, организиран от Центъра за изследване на развитието към Държавния съвет.

Прогнозата е растежът на китайската икономика да се забави до 6.5% между 2018 и 2022 г. Една от причините за прогнозирания по-нисък ръст е свиването на инвестиции в дълготрайни материални активи от 30 на 20% през последното десетилетие.

Излишъкът от производствен капацитет също ще окаже влияние за намаляването на растежа. През 2011 г. продуктивността на капитала достига най-ниското си ниво от 1992 г. насам.

Очакванията за свиване и на предлагането на труд е друга основна причина за песимистичната прогноза на властите в Пекин за икономическия растеж. Допълнителен натиск ще окажат по-бавните темпове на урбанизация и увеличаващите се рискове, свързани с финансите на местните власти и недвижимите имоти.

Инвестициите в основен капитал в Китай нараснаха до 49% от БВП през 2011 г. Очаква се обаче те да намалеят до 42% през 2022 г.

Подкрепи Economic.bg