Китай създава пет частни банки за година

Целта е да се увеличи конкуренцията във финансовия сектор

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Китай възнамерява да създаде пет частни банки през тази година. Целта е да се увеличи конкуренцията във финансовия сектор, предаде BBC. Банките ще работят под ръководството на китайските банкови власти, а финансирането ще се използва главно за преструктуриране на вече съществуващи банки или за създаване на нови банки.

"Строги процедури и стандарти ще контролират пилотните компании, както и взискателни критерии, ограничени лицензи, засилен надзор и система за управление на риска", обявиха от Китайската банкова регулаторна комисия (CBRC), цитирани от информационна агенция Xinhua. От CBRC отбелязват, че ще има по-нисък проучвателен за чуждестранните банки, които имат намерение да влязат в индустрията.

Предвиждат се и други политики в подкрепа на банковата реформа в зоната за свободна търговия в Шанхай.

През последните няколко години кредитирането на небанковите компании бързо се разраства в Китай, което е довело до нарастванена нивата на дълга във втората по големина икономика в света.

Според критиците един от основните рискове за икономическия растеж на Китай е сенчестото банкиране, което същевременно прави кредитирането по-малко прозрачно. Поради тази причина китайските политици изготвиха нови правила за сектора, но на този етап реформите не публично оповестени.

Коментари: 0