Китайската икономика ускори растежа си

Промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи нарастват над очакванията

Китайската икономика ускори растежа си
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

След три тримесечия, китайската икономиката ускори отново растежа си, съобщава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 7,5% на годишна база за периода април - юни.  

Анализаторите на информационната агенция очакваха средно 7,4% ръст.  В същото време, промишленото производство през юни и инвестициите в постоянни активи за първото полугодие надвишиха прогнозите. Индустриалното производство се е повишило с 9,2% на годишна база за изминалия месец, при 8,8% за май и очаквания за 9%. Инвестициите в постоянни активи са със 17,3% повече от тези за първите шест месеца на 2013 г. С 12,4% са нараснали и продажбите на дребно.

По-добрите данни са резултат от ускорените правителствени разходи и облекчената парична политика, които имаха за цел да преборят резкият спад в имотния пазар. Кабинетът на Ли Къцян отдели повече средства за железопътна инфраструктура, понижи минималните задължителни резерви за някои кредитори и понижи данъчната тежест за да постигне целта си, именно 7,5%.

Въпреки подкрепата, мнозина все още считат, че страната ще завърши годината с най-слаб растеж от 1990 г. насам.

„Данните са силно положителни. Правителството ще продължи да подкрепя секторите, които е определило като приоритетни, но няма да разшири обхвата на стимулите и към други”, коментира пред Bloomberg Жу Хайбин, главен икономист за Китай в JPMorgan Chase, Хонг Конг.

Подкрепи Economic.bg