Кметът на Прага отказа да посреща Янукович

Абсурдно е украинският президент дори да каца на летището, което носи името на Вацлав Хавел, казва Томаш Гудечек

Потвърдено първо за Economic.bg:

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ръководството на чешката столица Прага отказа да посрещне президента на съседна Украйна Виктор Янукович. За това първи в Украйна съобщи във Фейсбук профила си наш колега Артур Рудзицки, който е официалният представител на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в Киев, видя Economic.bg.

Един от водещите украински журналисти потвърди достоверността на късната скандална новина за Economic.bg. Минути след това всякакъв достъп до профила на журналиста беше спрян по неясни причини, като според служители на Международния пресцентър на Майдана "това няма как да е случайно".

Едва след 15-20 минути новината бе публикувана от украинската редакция на „Радио Свобода“, която даде малко повече подробности по случая. По това време и преводачите на пресцентъра на украинските протестиращи започнаха да я превеждат на аглийски език за работещите тук американски и канадски колеги.

Според кмета на централноевропейския град Томаш Гудечек (на снимката - бел. авт.) ръководството на общината традиционно подготвя някаква програма, в която на официалните гости се предлага да вземат участие. Но не и този път. „Абсурдно звучи това президентът Янукович изобщо да каца на летището, което носи името на Вацлав Хавел“, отсече кметът на Прага.

Иначе общината на чешката столица категорично отказа да приема участие в подготовката на всякакви официални мероприятия, които са свързани с визитата на украинския държавен глава в Прага, в това число и след призива на чешките културни дейци и областни управители към проруския президент Милош Земан (бивш топмениджър в Lukoil Czech Republic - бел. ред.) да отмени визитата на колегата му от Киев.

Затова Янукович, както става ясно от думите на пражкия градоначалник, няма да бъде приветстван от Общината с хляб и сол, които традиционно се сервират на чуждестранни гости от ранга на президент или премиер.

Повече от това, Прага ще отдели място на демонстрантите, които са ранени по време на протестите в Украйна. За целта също така градът ще предостави и 500 хил. чешки крони (около 25 хил. евро или 50 хил. лв.) през неправителствената си организация (НПО) „Човек в беда“.

Ръководството на Прага подчерта на всички нива, че не е съгласно с официалното посещение на Янукович в Чехия и по тази причина не мисли да го посреща с почести, както е прието при подобни визити.

Подкрепи Economic.bg