Щабът на #Maйдана не спи 24 часа в денонощие

Пресцентърът към него е офис и хотел за десетки и стотици журналисти от цял свят

Зад здрави врати:

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Щабът на #Mайдана в Дома на профсъюзите е уникално по рода си място със строг пропусквателен режим, видя репортер на Economic.bg на място.

Сигурността е над всичко...

Хора с маски и бухалки пазят всички входове и изходи, за да не допускат никакви провокатор и („титушки“), органи на реда и други нежелани гости. При влизане има стол, медицински пункт и пунктове за раздаване на топли дрехи и други необходими за всеки демонстрант средства за "професионално протестиране“.

При влизане в сградата всеки активист или работник на медия може да си представи прескартата или пропуска и без проблем да влезе в сградата, в която се разполага щабът, пресцентърът и столовата с безплатна храна, чай, кафе и медицинска и дори правна помощ. На Майдана има и негласна парола, като на думите „Слава на Украйна!“, всеки трябва да отговаря със „Слава на героите!“.

Въпреки че се говори основно на украински или английски, много от активистите и гостите говорят и руски, стига да не парадират с това и да не се държат предизвикателно или неуважително към украинските национални обичаи, език, химн и знаме. „Всеки човек тук е готов да загине, за да победим!“, казва пред Economic.bg младият работник от Лвивска Област в Западна Украйна Михайло Свистович, който цяла нощ дежуреше като охранител пред пресцентъра с колегите си.

Журналистически анклав...

За да имат достъп до Революцията от първа ръка, всички представители на украински и световни медии трябва да се акредитират. Срещу картата обаче получават право на всичко – в това число на информационни материали, каски и жилетки с надпис PRESS, топъл чай/кафе и храна, както и престой.

Всеки журналист при представяне срещу едно представяне на прескартата на медията си, получава пропуск за 24 часа, като тази акредитация се подновява всеки ден. Благодарение на пропуска пресата получава свободен достъп във всички сгради, които са заети от протестиращите, като основният щаб на Майдана (Щабът на националната съпротива) е точно на пл. „Независимост“, в сграда на Дома на профсъюзите.

Международният пресцентър на акредитираните към #Maйдана журналисти е интересно място дори за екскурзия, понеже тук работата върху новинарския поток ври и кипи денонощно. Местни PR-специалисти спят буквално върху клавиатурите на лаптопите си, а американски, канадаски, полски и ирландски журналисти дори си слагат знамена по бюрата, организирайки собствени информационни пунктове.

Няма неприязън и към рускоезични медии, въпреки че държавни такива водят информационна война с украинската опозиция, наричайки митингуващите „хулигани“, „националисти“, „русофоби“, „продажници“ и т.н. „Всичко това, което се говори тук, че например хората на Майдана са русофоби са измислици на продържавни и руски официозни медии...Имаше тука хора и от „Независимая“, и от „Новая газета“ и от други руски печатни издания и телевизии и никой не им правеше проблем за това, че не говорят украински“, разказват от местния пресцентър.

Репортер: Николай Марченко, Оператор: Наталия Журминская

Подкрепи Economic.bg