Москва ще погълне Киев напълно

#Maйданът става опасен, Янукович е като плъх в капан, смята Майкъл Хамершлаг

Американски журналист пред "Икономика":

3761 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Протестите в Киев надали ще донесат добри новини и европейско бъдеще за Украйна, прогнозира специално за агенция "Икономика" (Economic.bg) американският политически журналист и блогър Майкъл Хамершлаг, който има 34-годишен опит в професията като автор на Yahoo.com и десетки издания в САЩ и Eвропа (The New-York Times, Seattlle Times, Providence Journal, "Новая газета", Kyiv Post, Kyiv Weekly, Business Ukraine, Columbia Journalism Review, Моscow News, Мoscow Tribune, Moscow Guardian и др.).

Според американския журналист, който отразява и за собствен блог hammernews.com, животът на Майдана не просто е поносим, а е нормален за професионален сътрудник на медия. Самият той от няколко години живее в Украйна, но отразява Майдана още отпреди най-трагичните му дни, от ноември насам. Казва, че макар и да не е учил никога руски и украински, вече се справя да говори и да чете.

 Хроникьорът на протеста

Разбира, че оправия няма, като разпалено жестикулира заради стремително поевтиняващата украинска гривна: „Вчера беше 8,60, днес вече 8,70 и нещо. Казвам на свои приятели да ги продават, понеже дори и да спечели Майданът, тя ще се срине на майната си!“.

Заради убежденията си разпалено показва снимките в своя блог, разказва за това как в онази нощ на боеве в Киев, когато се налагало едва ли да не се бие, за да стигне до Кличко ("Мисля, че би бил добър президент!") Както и за коктейлите „Молотов“, които успя да заснеме в нощта на големите побоища между Беркут и митингуващите на ул. Грушевска. По-детски се радва на това, как с любителската му фотокамера се получиха добри снимки със запалените автобуси и захвърлящи бутилки със запалителна течност младежи в маски.

Всичко е геополитиката на газа...

Въпреки че е политически анализатор, признава, че всичко е въпрос на икономически интереси и пари. Според него точно газовият проблем помага на Кремъл да държи под контрол цяла Украйна и половин Източна Европа: "Още когато беше газовата криза, аз предсказах, че ще се стигне до това! Киев трябва да стане енергийно независим!, казва той. Защо, по дяволите, защо украинците или българите не внасят газ от Катар, защо не изграждат LNG-терминали (за втечнен природен газ - бел. авт.), нали китайците могат да им ги построят евтино и бързо?!", пита той емоционално.

Смята, че Путин държи с мъртва хватка Украйна и признава, че страните като Молдова и Грузия трябва да се радват, че са успяли (за разлика от властите в Киев и Ереван) да се асоциират с Европейския съюз (ЕС), преди „Москва да ги погълне напълно“."Смятам, че Русия има достатъчно време и могат да не удържат на натиска", признава той.

Мрачна прогноза, Янукович е като плъх в капан

Той е много скептичен да прогнозира края на сагата с Майдана. „Никой не знае, както и аз не знам какво ще се случи с това противопоставяне. Това може да свърши много зле, много хора могат да загинат...Ако майданът се провали, много от хората могат да отидат в затвора, да изчезнат или да загинат от специалните служби или наказателни отряди на милицията...“, казва той.

Според него ако Беркут и други милицейски части и Националната служба за сигурност (известна като СБУ) наистина „решат да воюват“, то протестиращите нямат много шансове: „Аз вярвам, че част от тях наистина са готови да стрелят по митингуващите“.

Майкъл Хамершлаг смята, че опозицията има от какво да се опасява, понеже „Янукович е затиснат в ъгъла като уплашен плъх, който може да им се нахвърли всеки момент“. „Аз мисля, че опозиционните лидери Кличко и Яценюк биха могли да приемат предложението на Янукович за постове в правителството и да се опитат да променят нещата отвътре и дори да го свалят от власт. Идеята на президента, може би, ще ги накара да споделят отговорността за това насилие навън“, казва той.

Но реалността е, че най-вероятно ще откажат и тогава ще има два варианта – Янукович със сина си и кликата им да се предаде и да се скрият в чужбина („Например при Лукашенко в Беларус!“) или пък да контратакува и да засилият репресиите, като пратят опозицията в затвора („Както Путин направи с лидера на опозицията и кандидат-кмет на Москва Алексей Навални!“), завършва той.

Подкрепи Economic.bg