Който казва, че БСП ще победи на изборите, лъже

Знам за себе си, че съм алтернатива. Не съм от кръга на Станишев, заяви Георги Кадиев

Който казва, че БСП ще победи на изборите, лъже

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене

"Всеки, който твърди, че БСП ще победи на предстоящите парламентарни избори - лъже". Това заяви в предаването "Здравей България" Георги Кадиев, който се впусна в битката за председателския пост в столетницата. "БСП има нужда от пречистване. Единственото, което мога да обещая е много работа, много пот, силна опозиция", обясни подалият оставка народен представител.

Според Кадиев промяната във водещата лява партия зависи от това дали ще спечели статуквото. "Аз знам за себе си, че съм алтернатива. Не съм от кръга на Станишев, не съм участвал в неговите решения, не съм присъствал дори, когато са се взимали", заяви вътрешният опозиционер в левицата.

Всички кандидат-лидери, които разчитат не на собственото си присъствие и идеи, а само на подкрепата на Сергей Станишев - ще загубят, категоричен е социалистът. По думите му сред кандидатите, които подкрепя досегашният председател са Михаил Миков и Драгомир Стойнев. Предположи обаче, че е възможно балотажът на конгреса да бъде между Миков и Мая Манолова.

"Аз наистина съм откритие на Румен Овчаров, но сега той ще подкрепи Мая Манолова", отбеляза Кадиев. Наскоро бившият енергиен министър се обяви за това следващият лидер на БСП да бъде жена. Кадиев обаче смята, че не полът, а това дали кандидатът е или не е лидер и реформатор трябва да определи кой ще поведе БСП, смята Кадиев.

"Аз нямам апарат за себе си. Няма кой да звъни за мен от "Позитано" 20", заяви Георги Кадиев.

Делегатите трябва да решат дали да продължава БСП по "Станишевски" или искат някаква нова алтернатива, посочи Кадиев. По думите му голяма част от тях не са убедени за кого ще гласуват. "Край на БСП няма още, но партията е в изключително тежка криза - нямайте съмнение", добави бившият депутат.

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е един от преломните моменти. БСП обаче има идеологически проблеми, смята Кадиев. "Тя е една от партиите, които не се реформираха истински след 1989 г. В нея продължават да съжителстват комунисти, социалисти и социалдемократи. Същото е и по отношение на конфликта Русия - Украйна", заяви представителят на левицата. След Конгреса трябва да се създаде някаква работна група, която да даде идеологическа насока, смята той.

Ако бъде номиниран, Георги Кадиев ще се кандидатира и за парламентарните изборите през октомври.

"Мога да седна да говоря с всички, защото не съм зависим корпоративно от никого", заяви Кадиев, който след местните избори през 2009 г. получи предложение от бившия премиер Бойко Борисов да се присъедини към ГЕРБ, "ако се еманципира от БСП".

Подкрепи Economic.bg