Космическият кораб Dragon отвътре

В своя фотоблог астронавтът от ESA Андре Кипер публикува няколко снимки на вътрешността на “Дракона”

След успешното стиковане на товарния кораб Dragon с Международната космическа станция на 25 май, космонавтите от МКС вече имаха възможност да разгледат творението на компанията SpaceX и да споделят впечатления, пише pixelmedia.bg .

В своя фотоблог на Flickr астронавтът от ESA Андре Кипер публикува няколко снимки на вътрешността на “Дракона”, като отбелязва, че изглежда “много съвременно и красиво”. Слабата синя светлина на светодиодните лампи според него създава усещането, че се намира по време на снимки на научно фантастичен филм. Което впрочем не е толкова чудно - корабът е създаден в Лос Анджелис.

Космонавтът от NASA Дон Петит, който е посетил вътрешността на товарния кораб заедно с командира на екипажа Олег Кононенко твърди, че “Dragon за разлика от моя пикап мирише на нов автомобил”.

Корабът достави в орбита около половин тон незадължителен товар - дрехи, оборудване, материали от разработени от ученици и студенти експерименти, както и други вещи. При собствено тегло 4,2 тона, товарната версия на Dragon може да доставя на МКС и обратно съответно 6 и 3 тона. В пилотируемия вариант, корабът ще може да превозва екипаж от 7 космонавта.

Разтоварването на Dragon вече приключва, след което екипажът ще натовари около 300 кг излишни неща, които ще бъдат доставени на Земята. Отделянето на кораба от МКС и поемането му по обратния път е планирано за 31 май.

Коментари: 0