Ковачки призова за премахване на таксата за износ на ток

Според енергийния бос не АЕЦ, а топлоцентралите са стратегически важни за България

3683 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Христо Ковачки  - един от големите играчи в българската енергетика призова за премахване на таксата, която се дължи при износа на ток. В предаването на Сашо Диков по Нова телевизия той коментира, че ситуацията в България е парадоксална, защото за пръв път от много години домакинствата потребяват повече ток от предприятията.

Според Христо Ковачки само по този начин ще се увеличи износа на ток от България, което ще доведе до по-голямо производство от мините и централите. "Миньорите поддържат над 5 хил. mW мощност в топлоцентралите. Тези централи са стратегически за енергетиката ни. Не АЕЦ, а въгледобива и ТЕЦ-овете са фундаментално важни. Те са гъвкави и могат да произвеждат толкова колко е необходимо за разлика от ВЕИ централите, които се влияят от метеорологични фактори", разясни Христо Ковачки.

По думите му в енергетиката са се натрупали много грешки през последните години - дългосрочните договори свързани с "Марица-Изток" I и III, дългосрочните договори с ВЕИ централите. Екзотични грешки като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" също са допринесли за ситуацията.

"Да се премахне или да се намали драстично такса пренос, за да могат предприятията да изнасят. По този начин ще влязат свежи пари в държавата. Да се преразгледат дългосрочните договори", призова Ковачки.

Подкрепи Economic.bg