Лихвите в Израел на прага на нов рекорд

Страната е поредната, която се изправя пред дефлация и символичен растеж

Лихвите в Израел на прага на нов рекорд
Автор: Стилиян Гребеничарски

Централната банка на Израел ще понижи основния лихвен процент за трети пореден месец, твърди в свой доклад Goldman Sachs Group, цитирана от Bloomberg.

Шестчленният съвет за монетарна политика, оглавяван от управителя Карнит Флуг вероятно ще предприеме съкращение с 10 базисни пункта до рекордно ниските 0,15%. Прогнозата идва в противовес на проучването направено от информационната агенция, в което всички 21 запитани анализатори посочиха, че не очаква изменение.

„Смятаме, че централната банка ще изненада пазарите отново. Понижение от 10 базисни пункта е силен сигнал, че институцията е решена да постигне целта си за инфлацията в следващите 12 месеца“, се казва в съобщението на групата. Подчертава се и прогнозата за нова стъпка надолу с 0,10 процентни пункта до 0,05%.

През изминалата седмица финансовият министър на Израел коригира прогнозата си за годишния растеж в отрицателна посока. Инфлацията спадна до неутрално ниво - най-ниското от 2007 г. насам. Правителството целеше стойност на показателя между 1 и 3%. Националното статистическо бюро също ревизира данните за БВП през второто тримесечие от 1,7 на 1,5% ръст.

Goldman Sachs предупреждава, че ако няма ново понижение на лихвите, съществува „реален риск“ шекелът, който досега поевтинява, да промени тенденцията си.

Коментари: 0