Blic: Цветан Василев е поискал сръбско гражданство

Експерти смятат, че подобен ход няма как да забава екстрадирането му

Blic: Цветан Василев е поискал сръбско гражданство

Снимка: "Икономика"

Издирваният от българските власти банкер Цветан Василев е поискал да получи сръбско гражданство, предава сръбското издание Blic.

Мажоритарният собственик, чрез дружеството си Бромак, на Корпоративна търговска банка се предаде на сръбската полиция, след като бе получена заповедта за задържането. В момента срещу него е приложена мярка подписка и се очаква да стартира процедура по екстрадирането му.

Според местното  законодателство, сръбски граждани не подлежат на екстрадиране и вероятно това е и причината за опита за сдобиване с паспорт от западната ни съседка. Правни експерти, запитани от Blic, обаче са единодушни, че кандидатстването и евентуалното получаване на гражданство по никакъв начин няма да забави екстрадирането му в България, тъй като законът не важи за придобилите го в последствие или намиращите се подобна процедура.

„Не могат да бъдат екстрадирани сръбски граждани, но това не зависи за чакащите гражданство. Теоретично той може да получи паспорт преди приключване на екстрадирането му, но звучи твърде нереалистично, посочва Милан Скулич, професор по право.

Министерството на правосъдието на Сърбия е уведомило институциите в България за задържането на Василев. От своя страна те имат 18 дни, за да изпратят формалното искане за екстрадирането му. Съдия от Върховния съд в Белград ще разгледа искането и ако в сръбското законодателство има подобни обвинения, то ще бъде издадено одобрение.

Изданието напомня, че в Сърбия се счита, че Василев се ползва със защитата на двама от съветниците на президента Томислав Николич – Предраг Микич и Пол Башич.

Коментари: 0