„Лукойл Нефтохим Бургас“ продава имоти за 5.25 млн. евро

6864 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Четири имота на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД ще бъдат предложени за продажба на открит инвестиционен търг от GVA Sollers Solutions. Всички те се намират в Бургас и региона. Търси се нов собственик за балнеоцентър с хотелска част във вилна зона "Минерални бани", жилищен блок с изглед към морето, който се ползва като общежитие за работещи в рафинерията, почивна станция в с. Тополица, и къща с басейн в Черноморец. Търгът ще се проведе на 7 юни 2012 г., обяви Стефан Цинцарски, ръководител на отдел „Управление на имущество“ в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Решението е взето заради стратегията на „Лукойл” в глобален мащаб да се освобождава от всички свои непрофилни активи, които не са свързани с основния бизнес. Българското дружество също ще се раздели с някои имоти без отношение към основното производство, придобити с приватизацията. До 2013 г. този процес трябва да е приключил и рафинерията изцяло да се фокусира върху производството на горива, тъй като конкуренцията на този пазар е убийствена.

Активите ще се продават от GVA Sollers Solutions. Компанията е избрана заради солидния международен опит и добро познаване на българския имотен пазар.  „Процедурата на откритите частни търгове все още е слабо популярна в България, но по света е много разпространена, а и е най-подходящата, когато става въпрос за големи инвестиционни обекти. Три от четирите имота на „Лукойл Нефтохим Бургас“, участващи в търга, имат голям инвестиционен потенциал и вярваме, че има инвеститори, които ще оценят високо тази възможност”, коментира Добромир Ганев, управител на GVA Sollers Solutions.

Имотът Балнеоцентър-профилакториум, се намира във вилна зона „Минерални бани” край Бургас, известна с отличните си условия за балнео и калолечение. Парцелът е УПИ с площ 20 833 кв. м. Сградата е с масивна железобетонна конструкция, на 5 етажа, с обща разгърната застроена площ (РЗП) почти 20 000 кв. м, построена през 1981 г. Към днешна дата разполага със 178 легла, разпределени в 94 стаи, всички със самостоятелни санитарни възли, телевизори и вътрешни телефони. В периода 2001-2003 г. към основната сграда е пристроено ново ВИП-крило. Лечебната част на балнеоцентъра е напълно оборудвана за провеждането на различни оздравителни и рехабилитационни процедури. В двора на комплекса са изградени спортни площадки и тенис корт, има и паркинг. Прилежащият терен е облагороден, оформени са зелени площи, цветни градини, алеи за разходка. Комплексът разполага и със самостоятелна пречиствателна станция. Рехабилитационният център е разработен и е познат, има добра транспортна достъпност и утвърдено качество на услугите, което го прави идеална възможност за превръщане в модерен SPA център. Вариант е да бъде преустроен в хотелски комплекс или болнично заведение. Заради предстоящата продажба балнеоцентърът вече не функционира. Сградата е оценена на 3 550 000 евро.

Жилищната сграда в Бургас е разположена в ж к „Изгрев”. Тя е на 17 етажа, като 15 от тях се ползват като общежития, има подземен етаж с избени помещения и партерен – преустроен в медицински център и клинична лаборатория. Строежът е тип ЕПК, а общата РЗП на обекта - 5 831 кв. м. Недостатъкът е, че всички апартаменти са еднотипни и се състоят от две стаи, коридор, баня и тоалетна. Всяко жилище разполага с тераса. Предимство на сградата е, че тя предлага икономии от мащаба и висок обем на очакваните приходи, освен това й остава дълъг експлоатационен срок. Допълнителен плюс представляват инфраструктурата, топлофицираността на обекта, местоположението му и близостта до училища и търговски обекти. Районът е комуникативен, с много добри транспортни връзки, в него са разположени магазини на различни търговски вериги, както и първият МОЛ в Бургас. Сградата е отличен инвестиционен проект с възможност за преотдаване на площите под наем, както и за обособяване и продажба на отделни жилищни единици при атрактивни пазарни нива и минимални инвестиционни разходи. Обектът е оценен на 1 210 000 евро.

Третият обект, който ще бъде предложен на открит търг от GVA Sollers Solutions, е почивна станция в с. Тополица, община Айтос. Намира се в полите на южния клон на Източна Стара планина. Масивната 5-етажна сграда с РЗП 2650 кв.м е разположена върху 12000 кв. м парцел. Разполага с 60 легла, разпределени в 25 стаи, и туристическа спалня с 20 легла, която в момента не се използва. Има също така оборудвано кухненско помещение, зала за хранене с камина. Сградата е масивна, със стоманобетонна конструкция и тухлени зидове. Отоплява се със самостоятелна парна инсталация, а водоснабдяването е от собствен каптиран автономен водоизточник. Обектът има потенциал за обновяване и развитие, както и за предлагане на много нови допълнителни атракции. Изключително предимство е районът, в който се намира почивната станция – живописен, залесен с широколистна и иглолистна растителност, предлагащ добри условия за екотуризъм, лов и спортни занимания сред природата. Сградата може да се ползва целогодишно. Оценена е на 275 000 евро.

Къщата в Черноморец е на 24 км югоизточно от Бургас. Имотът е в близост до крайбрежната улица и центъра на града. Състои се от дворно място с площ от 426 кв. м, масивна жилищна сграда с обща застроена площ от 300 кв. м по нотариален акт, на 3 нива, с общо 4 спални и 1 стая за гости, кухня, трапезария, дневна, 3 бани с WC и още 2 WC, помещение за сауна и др. Има изградена и лятна кухня с барбекю, гараж с площ 35 кв. м и басейн. Конструкцията е масивна, стоманобетонна, с тухлени зидове. Връзката между етажите се осъществява чрез масивна вътрешна вита стълба с дървена обшивка. Теренът около постройката е настлан с плочи, оформени са зелени площи с паркова растителност, монтирано е градинско осветление. Сградата е в много добро общо състояние, със съвременни довършителни работи, има локална отоплителна водна инсталация на ток, климатици, вградени кухненски мебели и оборудване, пълно обзавеждане, сауна, агрегат за аварийно електрозахранване. Може да се ползва както като основен, така и като ваканционен имот. Оценена е на 208 000 евро.

В момента пазарът на недвижими имоти е труден, но вярваме, че ще успеем, твърдят Стефан Цинцарски и Добромир Ганев.

Подкрепи Economic.bg