Луксозните жилища в Лондон ще поскъпват и през 2014 г.

През тази година цените ще се повишат с 6%, прогнозират брокери

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цените на луксозните жилища в централната част на британската столица Лондон ще се повишат 4% през следващата година, прогнозираха от агенцията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle. Брокерите удвоиха предишните си очаквания, тъй като се разсеяха опасенията за негативно влияние върху пазара на новите данъци за богатите купувачи и чуждестранните собствениците, информира Bloomberg.

Прогнозата е през 2013 г. цените в квартали като Mayfair (Мейфеър), Knightsbridge (Найтсбридж) и Chelsea (Челси) да се повишат с 6%, което е почти нулев растеж спрямо прогнозата на брокера през ноември 2012 г. "Купувачите не са спират въпреки планирания нов данък или очакваните ограничения за чуждестранните купувачи", коментират от Jones Lang.

Министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн повиши данъците върху луксозните покупки, като по този начин се опитва да намали дефицита на Великобритания. Налозите върху имотите с продажна цена над 2 млн. паунда (3 млн. долара) бяха повишени от 5% през 2012 г. до 7% от началото на тази година

Цените на луксозните жилища в централен Лондон нараснаха със 7% в периода 1 август 2012 г. - 31 юли 2013 г. и вече са с близо 60% над дъното, достигано в разгара на финансовата криза през март 2009 г.

Подкрепи Economic.bg