MIT и Харвард с безплатни курсове по интернет

Първият от поредица пет ще започне тази есен

Масачузетският технологичен институт (MIT) и Харвард инвестираха $60 милиона в инициатива, която цели изготвянето на безплатни образователни онлайн курсове. Името на инициативата е edX и скоро като част от нея ще бъде представена интернет платформата за избраните от двата университета курсове. С това висшите учебни заведения се присъединяват към Станфорд както и към десетки други частни училища по света, които вече предлагат онлайн обучение, съобщи kaldata.bg.

Първите безплатни курсове, които ще са около пет на брой, ще бъдат представени тази есен. Този брой ще се увеличава с времето и с присъединяването на още институции към инициативата. Разбира се, онлайн курсовете няма да дават кредити на учащите си, но, след края им, срещу неизвестна за момента сума, те ще могат да се сдобият със сертификат.

Засега edX ще има статут на организация с нестопанска цел, но ръководителите й не изключват възможността в бъдеще да се опитат да генерират приходи чрез реклама или чрез предлагане на свободни работни места, които завършилите онлайн курсове ще могат да попълнят. Възможно е, също така, в платформата да бъдат включени и онлайн курсове, за които да се плаща.

Станфордският университет вече предлага 13 безплатни онлайн курса. Повечето от тях се предлагат през уебсайта на компанията Coursera основана от двама професори в университета и в която, също така, участват още три американски вуза, в това число Принстън. Макар че, подобно на програмата на MIT и Харвард, Coursera не възнаграждава обучението на потребителите с кредити, тя се радва на огромен успех. Досега курсовете са завършили десетки хиляди онлайн студенти, твърдят от Станфорд.

Коментари: 0