МС обсъжда бюджет 2014

Вчера синдикати и работодатели не постигнаха съгасие за бюджета за следващата година

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Правителството ще обсъди на днешното си заседание бюджета за следващата година. Вчера партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество не постигнаха съгласие. В бюджет 2014 е заложено вдигане на минималната работна заплата и на майчинските да се повишат до 340 лева, а пенсиите да се вдигнат с около 3%. Предвижда се и приходите в хазната да са с 500 млн. лв. повече, а разходите да надхвърлят миналогодишните с 380 млн. лв. Инфлацията, икономическият растеж и дефицитът в бюджета са заложени с размер от 1.8%. 

В случай, че разчетите бъдат одобрени, месечната добавка за деца с увреждания ще стане 240 лв., а максималният осигурителен доход - 2400 лв. Предвижда се и увеличение на тавана на пенсиите, който от 1 юли следващата година трябва да стане 840 лв.

Синдикати и работодатели смятат, че приходите в бюджета са завишени. Според тях вдигането на работната заплата ще доведе до съкращения. Заложеният дефицит в бюджета според социалните партньори е прекалено голям и трябва да се намали. Работодателите настояват да се отмени решението, което ги задължава да плащат първите три дни от болничните.

Подкрепи Economic.bg