Магистрала "Струма" беше официално открита

Още 3 км от Лот едно ще бъдат пуснати след месец

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Движението по първия участък от магистрала "Струма" - между Долна Диканя до пътен възел "Дупница-Север" официално беше пуснато днес, 23 юли, в 13:15 ч., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ).

На официалната церемония за пускането на движението участваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров.

Днес бяха пуснати за движение и две пътни връзки - София-Дупница и Дупница-София. Останалите 3 км от лот 1 ще бъдат въведени в експлоатация до края на следващия месец. Според договора срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата.

Участъкът Долна Диканя-Дупница преминава през териториите на две общини - Радомир и Дупница. На обекта има 18 големи съоръжения - 4 моста, 7 подлеза, 6 надлеза и един виадукт.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез ОП "Транспорт". Общата дължина на Лот 1 е 17 км. Общата дължина на магистрала „Струма" - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Част е от Трансевропейския транспортен коридор №ІV и от Трансевропейската магистрала Север-Юг.

Коментари: 0