Марси Рийс призова за проверка на риска на АЕЦ „Белене“

Такива мерки са задължителни за подобни мащабни инвестиции, заяви новият посланик на САЩ у нас

132 ~ 1 мин. четене

Новият посланик на САЩ у нас Марси Рийс призова правителството да направи на проверка на риска за проекта "АЕЦ Белене".

"Става дума за един наистина голям проект, свързан с много пари и смятам, че това е най-справедливият и разумен начин, по който трябва да се подходи към него", заяви Рийс, запитана дали американското посолство ще отговори на искането на българското правителство да провери акционерите на консорциума "Глобал пауър", проявили намерение да инвестират в АЕЦ "Белене".  По думите на Рийс, такава проверка, известна като "Дю дилиджънс", е задължителна при подобни мащабни инвестиции.

Коментарът си по темата АЕЦ "Белене" новият посланик на САЩ направи по време на пресконференция  по повод пристигането й у нас. Като основни приоритети в работата си тя посочи реформата в съдебната система, енергийната диверсификация, борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Нашата обща работа на двустранна основа и като партньори в НАТО в Афганистан, Либия, Косово, допринася за едно по-сигурно, по-стабилно, по-демократично бъдеще за нашия свят и ние сме много благодарни на България за нейния принос", каза още тя.

Подкрепи Economic.bg