Меркел ще бори младежката безработица с ранно пенсиониране

Според канцлера, ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места

112 ~ 1 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел предложи в понеделник Европейският съюз да въведе системи за ранно пенсиониране, за да може да се реши проблема с младежката безработица, съобщава Reuters.

ЕС планира да задели 6 млрд. евро след 2014 година за борба с младежката безработица, която достигна притеснителни нива след проблемите в някои от страните в еврозоната.  Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица е 59,3 на сто, допълва CNBC.

Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места. „Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране", пита Меркел.

Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява канцлерът. Проблемът обаче е, че подобни системи се считат скъпи и понякога неефективни.

Подкрепи Economic.bg