Шефът на ЧЕЗ: Искаме да продължим да работим в България

Петър Докладал се надява ДКЕВР скоро да процедурата за отнемане на лиценза на двете дружества в групата

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Регионалният мениджър на чешката енергийна компания ЧЕЗ за България Петър Докладал заяви, че двете електроразпределителни дружества под шапката на ЧЕЗ искат да останат и да продължат да работят в България. "ЧЕЗ няма какво да крие", каза Докладал по време на открито заседание в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което за първи път се разглежда процедурата за отнемане на лиценза на двете електроразпределителни предприятия (ЕРП) на групата. Компаниите на ЧЕЗ снабдяват с електроенергия клиентите в Западна България.

"Дружеството винаги е спазвало, спазва и ще продължи да спазва законите на България. Пропуските, за които държавният регулатор ни упреква, са просто формални и се надявам, че след като предоставим необходимите данни, процедурата за отнемане на лиценза ще бъде прекратена", добави Петър Докладал, цитиран от Фокус.

Шефът на ЧЕЗ припомни, че дейността на енергийното дружество е под постоянния контрол на ДКЕВР, Националната агенцията по приходите (НАП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Наскоро беше извършена и сериозна проверка от прокуратурата.

"Въпреки че обвиненията са неоснователни, ние изпълнихме предписанията на ДКЕВР", заяви Петър Докладал. Той поясни, че за 8 години дружеството е вложило над 1 млрд. евро в страната и е обновила електроразпределителната мрежа с 30%.

До процедурата по отнемане на лиценза се стигна след масовите протести срещу високите сметки за ток и откритите нарушения на Закона за обществените поръчки от ЧЕЗ.

По време на заседанието, Анжела Тонева, член ДКЕВР заяви, че за държавния регулатор е важно как работи ЧЕЗ в интерес на българското общество и как се опитва да подсигури по-ниски сметки за крайния потребител.

Подкрепи Economic.bg