Метрото спря спада в цената на имотите

Сделките по продажба и отдаване под наем се раздвижиха

Автор: Атанас Христов

Пускането в експлоатация на втория лъч на столичното метро се оказа благотворно и за цените на имотите в близост до станциите. Това отчитат от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Данните на дружеството показват, че през юли и август цените в столицата отчитат спад от 2,5% спрямо края на 2011 г. В кварталите в близост до метрото обаче стойността на имотите остава без промяна, а на места дори се наблюдава лек ръст.

"Цените замръзнаха не само в районите около втория метродиаметър. Спадът спря и в кварталите, разположени около първата линия на подземната железница. Причината е, че с отварянето на втория диаметър подземното движение вече ще покрива значително по-голям периметър и то като мрежа, а не просто лъч", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес". По думите му позитивно влияние оказва и обявеното вече намерени на Столична община за промени в наземния транспорт, които да увеличат периметъра с бърз достъп до метростанциите. Фокусът е върху кварталите Надежда, Връбница и Лозенец.

Без видима промяна се задържат цените в Люлин, Младост, Илинден, Надежда. Леко покачване от порядъка на 0,5-1%, има в районите на Света Троица, Мусагеница и Банишора.

От агенцията отчитат, че през лятото осезаемо са се завърнали купувачите на имоти, които целят инвестиция. Те започват да предприемат и по-смели стъпки. През юли от "Адрес" са направили сделка за жилище за 163 хил. евро. Активизират се и купувачите над 45-годишна възраст. Според "Адрес" това вероятно се дължи на приближаващата академична година за студентите.

Пазарът на наеми също отчита сериозна активност през лятото. Близо половината от наемателите в периода юни-август са намерили подходящия имот в рамките на 1-3 седмици. Наемите се задържат без особена промяна - между 2,7 и 4,5 евро на квадратен метър.

Коментари: 0