Милер: „Южен поток“ ще работи на пълна мощност

Поне 25% от обема на тръбопровода ще се доставя по нови договори

Генералният директор на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер е убеден, че газопроводът "Южен поток" ще работи на пълна мощност. Милер е категоричен, че вече са сключени договори с купувачи, за целия обем природен газ, който ще се транзитира по новото трасе, съобщава руският вестник "РБК Дейли".

Поне 25% от обема на "Южен поток" ще се доставя по нови договори, добавя от своя страна директорът на "Газпром експорт" Александър Медведев. Мениджърите на газовия концерн са уверени, че в бъдеще търсенето на газ в Европа само ще расте,  а "Газпром" ще продължи да транзитира газ през Украйна и след 2019 г.

Прогнозите на Алексей Милер относно доставките обаче не винаги се сбъдват, припомнят руски медии. Ръководителят на "Газпром" уверяваше още преди пускането на "Северен поток", че по тръбата ще минават 27 млрд. куб метра газ. За 11-те месеца след пускането му, доставките по тръбопровода са само 9 млрд. куб метра.

Според прогнозите на Международната енергийна агенция търсенето на газ в Европа до 2017 г. ще се увеличи едва със 7.9%, спрямо 2011 г. и ще бъде 561 млрд. куб. метра. Според данните на енергийния концерн Shell, в краткосрочен план търсенето на газ в Европа ще намалее с 20%, заради забавянето на икономическия ръст и растящата нужда на електростанциите от въглища.

През 2011 г. износът на "Газпром" за чужбина е бил 150 млрд. куб. метра газ, а тази година може да бъде още по-малко.

Коментари: 0