Миньорите ще протестират пред ДКЕВР и МИЕТ на 5 март

Причината е изказването на Делян Добрев, че по-добре 500 миньори да останели гладни, отколкото милиони по улиците, отбеляза Валентин Вълчев

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Миньоритe излизат на протест на 5 март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши окончателно с колко процента да поевтинее тока. Това съобщи заместник-председателят на синдикалната организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

Протестът ще е във връзка с възможността за изключване на някои топлоелектрически централи от енергийния микс с цел намаляване цената на тока. Очаква се над 2000 души да се съберат пред сградите на държавния регулатор и на икономическото министерство, отбеляза Вълчев.

„Причината е изказването на Делян Добрев, че по-добре 500 миньори да останели гладни, отколкото милиони по улиците. Мислим, че всички сме равни, не може министърът така да се гаври с миньорите и техния труд и затова ще бъдем много повече пред ДКЕВР, защото в понеделник е общественото обсъждане, а във вторник от 10 часа на закрито заседание регулаторът трябва да вземе решение за микса – коя централа ще работи и така нататък", каза още той.

Според зам.-председателят на синдикалната организация ако се затворят няколко български централи, работещи с родни въглища, това ще прати български миньори на улицата. „Ще защитим правата си, нашия труд и нашите семейства”, категоричен е той.

Подкрепи Economic.bg