Митниците събраха повече от акцизи и ДДС

Общите приходи на агенцията през миналата година се повишават със 7.3% до 7.91 млрд. лв.

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Повече приходи за държавата от акцизи и ДДС са събрани от Агенция "Митници" (АМ) през миналата година, съобщиха от ведомството. Постъпленията в държавната хазна от ДДС от внесени стоки достига 3.74 млрд. лв., което е увеличение от 10.9% (367.90 млн. лв.) спрямо 2011 г. "Повечето приходи от ДДС се дължат най-вече на по-високите постъпления от вноса на суров петрол. Цените на енергийните ресурси на международните пазари се стабилизираха през изминалата година, а по-високите приходи са резултат от ръст в търгуваните обеми и промяната на валутния курс", обясняват от митниците.

Най-голям дял в оборота на АМ имат постъпленията от акцизи. Тези приходи са 4.05 млрд. лв., което е 4.9% на годишна база. Като абсолютна стойност приходите от акцизи са 187.70 млн. лв. Най-голям дял заемат платените към държавата акцизи на горивата. През миналата година те достигат 1.93 млрд. лв., което е повишение от 3%, или 55.9 млн. лв. спрямо 2011 г. Митниците са събрали 1.8 млрд. лв. от акциз на тютюневите изделия през 2012 г. На годишна база ръстът е 6.5%.

От трите основни пера, които формират оборота на АМ, само приходите от мита от внос са намалели - с 10.4% на годишна база до 117.7 млн. лв. Понижението се дължи на по-малко мито при вноса на захар и захарни изделия, пластмасови изделия и керамични продукти. "Постъпленията от мита се формират основно от внос на стоки с произход Китай, Русия, Япония и САЩ, обясняват от митниците.

Общите приходи, събрани от Агенция "Митници" през миналата година са 7.91 млрд. лв., което е повишение от 7.31% спрямо 2011 г. Ведомството е изпълнило на 100.2% предварително заложените приходи. Това е благодарение на преизпълнение на постъпленията от ДДС, които са 102.7% от заложеното. От акцизи обаче са събрани по-малко от очакваните пари - 98% от годишния план на митниците.

Подкрепи Economic.bg