Скокът на цените на фуражите притиска родните млекопреработватели. Това съобщи пред Дарик председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
Фуражите са поскъпнали с 30 до 40% през последните седмици, което прави секторите животновъдство и млекопреработка губещи, заяви експертът от бранша. След скока млякото и млечните продукти са повишили себестойността си, но заради т. нар. "замразяване" на цените на основните хранитени стоки млекопреработвателите не могат да увеличат цената им.
„В момента при млекопроизводителите е вдигната цената на фуражите заради вдигането на световните пазари на цената на зърното. Това вдигане е около 30-40%, което от своя страна прави в момента бизнеса на производство на мляко губещ. Единственият начин за компенсация е повишаване цените на млечните продукти”, обясни Зоров.
Цените на продуктите се задържат заради по-ниския стандарт на живот у нас. Според председателя на Асоциацията това задържане ще доведе до това преработвателите да задържат цените на производителите, което ще ги доведе до фалит.
"В противен случай някой трябва да компенсира тази разлика, породила се от разликата в цените на фуража и зърното на световните пазари", добави Зоров. По думите му, за това има два начина. Единият е да се вдигне цената на суровината, но това води до поскъпване на крайните продукти. Другият начин е разликата да бъде компенсирана от държавата към млекопроизводителите с допълнителни субсидии.