Moody's свали рейтинга на пет испански автономни области

Агенцията свали оценката по дългосрочния дълг на Каталония, Екстремадура, Андалусия, Кастилия ла Манча и Мурсия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи дългосрочния рейтинг на пет автономни области в Испания. Причина за свалянето на оценката по дългосрочния дълг на областите е "влошената им ликвидност по балансите, както и зависимостта им от краткосрочно финансиране.

Преди седмица Moody's прецени, че не трябва да сваля рейтинга на Испания под инвестиционното ниво. Днес обаче оценката за Каталония е намалена с две нива от "Ba1" до "Ba3", с което областта, която дава 20% от БВП на Испания, остава само на едно ниво от загуба на инвестиционен рейтинг.

Другите четири автономни области, които загубиха рейтинг, са Екстремадура - от "Baa3" до "Ba1", Андалусия - до "Ba2" от "Baa3", на Кастилия ла Манча - до "Ba3" от "Ba2", а на Мурсия - до "Ba3" от "Ba1".

"Решението на Moody's да понижи рейтингите на регионите „е продиктувано от влошаването на ликвидността в балансите им, както става ясно от състоянието на резервите им през септември 2012 г., както и поради зависимостта на провинциалните правителства от краткосрочно финансиране", се казва в становището на агенцията, цитирано от Bloomberg.Коментари: 0