Мостът Видин-Калафат ще е факт до месец

Двете страни създават съвместна компания за управление на моста

"До един месец ще бъде факт мостът Видин-Калафат", каза министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски след подписването на Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав.

"Има градове, където по река Дунав само за един град има по пет-шест моста, а ние досега бяхме само с един", каза министърът. Според него река Дунав е един от основните трансевропейските коридори, коридор номер 7. Той е изключително важен както за нашите две държави, така и за останалите централноевропейски държави.

"Ние сме част от една обща зона както от икономическо, така и от стратегическо значение. Дунавската стратегия е една добре обмислена, изключително полезна и за двете страни. От този момент само от нас зависи до каква степен ще можем да оползотворим тези възможности, които ни дава Дунавската стратегия”, каза
министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Oвидиу Силаги. Според него трябва да бъдат създадени проекти, чрез които да се приложи тази стратегия. „Въз основа на този документ имаме възможност да имаме общ глас, общо мнение, защото нашите икономически и стратегически интереси са общи за този район на Европа. Така че – икономически, стратегически, политически ние зависим едни от други в този момент”, каза Oвидиу Силаги.

Коментари: 0