Капиталът на УниКредит изпълнява изискванията на регулаторите

В началото на годината банката увеличи капитала си и набра 7.5 млрд. евро, за да изпълни нормите

160 ~ 1 мин. четене

Основният капитал от първи ред Core Tier 1 на групата УниКредит е над 9%. Резултатите станаха ясни от последните оценки на Европейския банков регулатор и Централната банка на Италия, съобщиха от банката.

"Тези резултати са над изискванията на регулаторите и потвърждават силата на УниКредит да изпълнява мерките за капиталова адекватност чрез активно управление на рисково-притеглените активи на пазара", коментира Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на УниКредит.

В началото на тази година най-голямата италианска банка УниКредит успя да увеличи капитала си и набра от пазара 7.5 млрд. евро. Увеличението се наложи за да може банката да достигне капиталова адекватност от 9% след отписването на активи, свързани с държавен дълг. Прогнозата на Европейския банков регулатор беше, че УниКредит се нуждае от 7.4 млрд. евро, за да изпълните изискванията след отчетените загуби през миналата година.

Лидерите на Г-20 одобриха списък от 29 банки по време на срещата си през ноември 2011 г. Списъкът включва 17 европейски, 8 американски и 4 азиатски и се преразглежда всяка година през ноември.

Подкрепи Economic.bg