Мъж насочи пистолет към Ахмед Доган

Нападателят е 25-годишен от Бургас

На партийна конференция:

Снимка: БГНЕС

336 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Мъж насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на движението. Нападателят се качи на подиума на форума на партията, докато нейният лидер изнасяше реч.

Доган успя да отбие ръката на нападателя, мъжът беше повален на земята от охраната, а Ахмед Доган беше изведен от залата.

Малко след това заместник-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че лидерът на формацията не е ранен.

По информация на полицията пистолетът, опрян до главата на Доган, е бил газов.

Стана ясно и че нападателят е 25-годишен мъж, с инициали О.Е. Предполага се, че зад тях стои името Октай Енимемехмедов. От пресцентъра на МВР съобщиха, че той е отведен в Четвърто РУП. У него е открит газовия пистолет и два ножа. Мъжът е от Бургас и е криминално проявен – регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж.

Конференцията ще бъде подновена в 15 часа. Съпартийци обявиха, че Ахмед Доган няма да довърши речта си. Тя обаче ще бъде раздадена в папки на всеки от делегатите.

Преди инцидента на подиума, лидерът на движението успя да започне доклада си. В началото той коментира, че светът е на ръба на самоунищожителна катастрофа и тотална енергийна зависимост. Доган открои двете основни тенденции, характеризиращи според него съвремения световен политически свят. Една от тях е, че светът се движи от еднополюсен към многополюсен свят и се наблюдава поливалентост на ценностите и мултикултурност. Втора тенденция е търсенето на изход от финансовата криза.

На форума присъстват около 800 делегати и 600 гости.

Според обявения дневен ред на конференцията днес трябва да бъдат дискутирани предстоящите избори, политическата обстановка в страната и референдума. Членовете на движението очакват да чуят от първите в редиците каква роля ще има ДПС в управлението на страната след изборите. Най-чаканият от медиите въпрос беше дали Ахмед Доган ще се оттегли от лидерския пост след 23 години начело на партията.

Подкрепи Economic.bg