НЗОК с 32 млн. лв. излишък

Болниците в страната с 9 млн. лв. преразход

32 млн. лв. е излишъкът на НЗОК в края на март. Това съобщи управителят на касата Пламен Цеков при отчитането на бюджета на касата за първото тримесечие на годината. по предварителни данни размерът на събраните приходи и трансфери на касата за първото тримесечие на годината е над 621 млн. лв.

За болнична помощ през периода НЗОК е изплатила над 315 млн. лв., което представлява 95 процента от планираните средства за периода. Цеков обясни, че от миналата година има намаление на някои клинични пътеки, но други са се повишили.

На болниците са изплатени всички средства, които те са заявили в рамките на бюджета, регламентиран по договора на всяко лечебно заведение с касата. Преразходът на болниците за цялата страна е в размер на 9 млн. лв. Цеков обясни, че той се получава основно от новите дейности и завишаването на обемите. С по-голям преразход са бургаската болница и „Пирогов”.

Преди касата да реши дали ще заплати на лечебните заведения пари над лимитните дейности, ще бъдат направени обстойни анализи и проверки на отчетната дейност. Предстои експерти от институцията да извършат инспекции на болниците и да изготвят анализ на какво се дължи този преразход.

Коментари: 0