НЗОК ще ползва резерва си през цялата година

Недостигът за болничната помощ също ще се наваксва оттам

3644 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса ще може да ползва през цялата година резерва за непредвидени и неотложни разходи когато има нужда. Недостигът за болничната помощ също ще се наваксва оттам. Това решиха депутатите днес на редовното си заседание.

Народните представители одобриха актуализацията на тазгодишния бюджет на касата с 27 млн. лв. В гласуването участваха 129 народни представители, от които 86 бяха "за", 31 - "против" и 12 депутата се въздържаха от гласуване.

През следващата година правителството предвижда да се похарчат около 3 млрд. лв. за здравеопазване, като 1 млрд. ще бъдат предназначени за болниците. За лекарства ще бъдат заделени 556 млн. лв., а за химиотерапия и онкомедикаменти - 145 млн. лв.

Законът за бюджета на НЗОК за следващата година включва още ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да се финансират от здравно министерство през 2014 г. Ведомството ще трябва да възстанови на НЗОК чрез трансфер сумите, които касата е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 1 януари 2014 - 1 април 2014 г.

Здравното ведомство ще плаща и за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и са завършили през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.

Подкрепи Economic.bg