Стойнев: Пенсионерите няма да усетят заема за "Козлодуй"

Икономическият министър е категоричен, че изборът на американската компания "Уестингхаус" е най-добрият

172 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма да отидем утре при пенсионерите или при работещите и да им наложим нов данък, за да върнем заема за АЕЦ "Козлодуй". Те няма и да го усетят този заем. Така икономическият министър Драгомир Стойнев коментира в интервю за "Труд" решението на правителството да вземе заем за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". В интервюто Стойнев обяснява, че е напълно нормално да вземем заем за строежа на енергоблока, защото това е практика във всички държави.

"Коя държава инвестира собствените си средства и спестявания? Никоя. Да се върнем по-назад, защото дотам я докараха българските политици на прехода, че наистина Тодор Живков е най-големият държавник. Когато е изграждана България, ние имали ли сме необходимите спестявания, откъде сме намерили парите - явно сме търсили заеми", коментира министърът. Според него няма да се случи нито един проект, ако се мисли постоянно за опасността от връщането на даден заем.

"Финансирането ще е структурирано изцяло на проектен принцип и парите ще се изплащат от продажбата на електроенергия, обясни Драгомир Стойнев.

Министърът е категоричен, че проектът ще бъде със 100% държавно участие, а изборът на американската компания "Уестингхаус" е най-добрият, според неговото лично мнение. "Питат защо без конкурс - защото няма друг реактор от поколение 3+. Не искам да изпадам в старата българска практика да се нагласяват конкурси за определен изпълнител, както се е случвало през последните три години и половина. Играя с открити карти, играя честно пред българските граждани. Това е най-добрата технология", категоричен е министърът.

Подкрепи Economic.bg