Над милион декара земя пустеят

До май ще има работна група, която да предложи законодателни промени

Над 1 милион декара са пустеещите земи в България, като част от тях се стопанисват неправилно или парите изобщо не постъпват в общините. Това обяви министърът на земеделието Димитър Греков в Бургас днес, след като вчера подкрепи предложението на браншови организации да бъде въведен данък за необработвани площи.

Законодателни промени ще намалят процента на тези „бели петна" до минимум, като до края на май ще бъде съставена и работна група по настояване на браншови организации, която ще направи предложения за законодателни промени във връзка с пустеещите земи, коментира още Греков.

Продажбата на дървесина е намалена, за да се ограничи сечта на гори в цялата страна. Такъв коментар направи още министърът в отговор на въпрос за опазването на залесените площи около община Малко Търново на територията на Странджа.

След като откри плоча, посветена на 120-годишнината на Регионалната дирекция по горите в морския град, Греков уточни, че всеки момент ще бъде обявен конкурс за нов директор на Природен парк „Странджа".

Той обясни, че 2014 г. е преходна за средствата по европейски програми заради началото но новия програмен период, но прогнозира, че до два месеца ще бъдат изплатени първите субсидии по програма „Млад фермер". През август и септември се очакват и плащания след одобрението на Програмата за Развитие на селските райони.

Министърът даде старт на Седмицата на гората, която се отбелязва всяка година в първите 7 дни на април.

Коментари: 0