Синя светлина ще огрее България днес

На 2-ри април отблеязваме световния ден за информираност за аутизма

Втори Април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма от ООН през 2008 година и България за пета поредна година ще го отбележи, като за трета поредна година ще светне в синьо знакови сгради в София и страната.

През 2014 отбелязването на тази дата ще се проведе под личния патронаж на г- жа Кристалина Георгиева. Посланици на добра воля са Омбудсмана на Република България г- н Константин Пенчев, Американската посланичка г- жа Марси Рийс и кметовете на гр. София г- жа Йорданка Фандъкова, кмета на Велико Търново г-н Даниел Панов. Кампанията ще бъде подкрепена  и от всички училища и детски градини в район Витоша  в гр. София.

Организатори на събитията по отразяването на Световният ден за информираност за аутизма по традиция са Фондация "Фонд за терапиии"- Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", сдружение "Тацитус" и Националната асоциация на ресурсните учители в България НАРУ. Тази година към инициативата се присъединяват  „Живот в спектъра“.

От 19.30 часа България за трети път ще бъде част от световната кампания на Autism Speaks- "Light it up blue", като в синьо на 2.04 в 20.04 часа ще светнат в синьо няколко сгради в България – в София - Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, във Велико Търново – Крепоста Царевец, През 2012 г. и 2013 г. в синьо блеснаха Националната библиотекта "Св. Св. Кирил и Методий" и Националната художествена галерия.

Отново част от събитието , както всяка година ще бъдат приятели на каузата- Део, Ники Кънчев, Калин Терзийкси, Графа, Орлин, децата от "Бон- Бон" с песента на Autism Speaks - "Син е света", Поли Генова , Дичо , LaTiDa с „Бон-Бон“ и песента „Нека с теб“, София, Камен Воденичаров, Тома и Дидо от Д2.

Към концерта по случай 2 Април тази година се присъединяват и оперната прима Гергана Николаева, и тримата тенори от група „Войс Арт”.

Аутизмът засяга едно на всеки 88 деца по данни на Autisym Society of America през 2013 г. и променя живота на цялото семейство- заради нарушената комуникация с околния свят и социализация. Децата могат да са с много високо или много ниско ниво на интелигентност, но всички те остават вън от социалния ни свят или изключително трудно се допускат и вписват в него.

Събитието е подкрепено от Евробет, Рефан, Лъчо от бившата група „Хиподил”- магазин „Яко”, Kmeta.bg, Софийски Университет, Столична Община, Община Велико Търново,

По инициатива на ученици от горните класове, в няколко столични училища, за първа година в България, се отбелязва 2 Април със събития и композиция от изгорели крушки, събирани през цялата година и боядисани в синьо, която ще бъде изложена в седмицата на 2 Април и във фойето на Централата на банка.

А учениците от Ротари клуб- София и 21- во СОУ ще раздават тениски и балони пред СУ „Св. Климент Охридски” преди концерта.

Да им подадем ръка и на 2 април тази година, ЗНАНИЕТО Е СИЛА!

Коментари: 0