Най-посещаваният музей в света е в Париж

Броят на посетителите на „Лувър” е нараснал благодарение на новото крило с ислямско изкуство

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Парижкият музей „Лувър” оглави класацията на най-посещаваните художествени музеи в света през 2012 г. 9.7 млн. души са посетили френското арт средище през изминалата година, което е с 1 млн. повече спрямо 2011 г., предава ВВС. Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк заема втората позиция, следван от три лондонски музея.

Броят на посетителите на парижкия музей, който оглавява класацията на най-популярните художествени музеи от създаването ѝ през 2007 г., е нараснал благодарение на новото крило с ислямско изкуство. Макар в първата десетка да няма сериозни промени спрямо миналата година, британските музеи са регистрирали отлична 2012 г., благодарение на увеличаването на туристите в Лондон заради летните Олимпийски игри.

Изненадващо за мнозина анализатори, нито една от 20-те най-популярни изложби не се е помещавала в нито една от 5-те най-посещавани галерии. Най-популярната изложба миналата година е била „Старите холандски майстори", предоставена за гостите на „Метрополитън” в японската столица Токио. Тя е привлякла близо 11 хил. посетители дневно между юни и септември 2012 г. 

Картините бяха предоставени под наем от Кралската галерия „Маурицхойс”, намираща се в холандската столица Хага. Галерият беше затворена за ремонт до средата на 2014 г. Колекцията ще обиколи САЩ и Италия преди да се завърне в Холандия догодина.

Подкрепи Economic.bg