Най-странните идеи на управляващите

124 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За четири месеца на власт, кабинетът "Орешарски" взе редица меко казано странни решения, които в крайна сметка доведоха до най-продължителните протести в историята на България - над 4 месеца без да пропуснат нито един ден. Започна се с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, а скандалните назначения продължиха и след това.

И докато действията на премиера Орешарски будят по-скоро съмнения за задкулисни решения, някои от лансираните в медиите предложения на коалиционните партньори от БСП, ДПС и "Атака" изглеждат меко казано странни.

Екипът на Economic.bg подбра идеите, някои от тях в последствие отречени, които противоречат на гражданската свобода и европейските норми, към които трябва да се придържа България.

Затварянето на хипермаркетите през почивните дни

Идеята беше предложена от зам.-председателя на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев. Той се аргументира с желанието да се помогне на малките квартални магазини. В социалните мрежи веднага се родиха шеговити идеи, които илюстрираха колко странна е тази идея. Сред тях бяха "Да затворят магистралите през уикенда, за да се стимулира БДЖ", "Да се спре интернет събота и неделя, да се стимулира социалният живот", "Да се стимулира емиграцията на можещите и умните, за да се даде равна възможност и на останалите", "Да се прекратят всякакви ремонтни дейности по пътищата, за да се стимулират автосервизите" и др.

Да се глобяват пияните пешеходци

Татяна Буруджиева от БСП предложи да се глобяват пешеходците и велосипедистите, употребили алкохол, които са опасни за движението. "Не може само пияните шофьори да са ни виновни", аргументира се "червеният" депутат.

Отпадане на пълната забрана за пушене на закрито

Въведената в средата на 2012 г. мярка, която в крайна сметка е и европейско изискване, започна да се възприема дори и от пушачите. Наскоро обаче депутати от БСП решиха да угодят на ресторантьорите и предложиха частична отмяна. Така според Спас Панчев и неговите колеги, ако се пуши в нощните заведения след 22 часа, собствениците на заведения няма да фалират, както не фалираха и досега.

Без млади шофьори по магистралата

Татяна Буруджиева и Георги Свиленски, от "Коалиция за България" се заеха сериозно да решава проблемите по пътищата. Според двамата е по-безопасно шофьорите с до 3 г. стаж зад волана да се движат по обиколните маршрути, отколкото да се движат по магистралите в страната. Статистиката показва, че през 2012 г. по магистралите са се случили 6.4% от пътнотранспортните произшествия, а загиналите са 20 души. По първокласните пътища, където вносителите искат да изпратят младите шофьори, са станали над 30% от катастрофите, а загиналите са близо 140 души.

Военно обучение в 9-и и 10-и клас

Казармата отпадна преди няколко години, но от 1 декември учениците от 9-и и 10-и клас ще се учат как да противодействат на терористи. Бдителност, подозрителност и боравенето с боеприпаси са само част от новите способности, които трябва да придобият децата.

Пътниците в таксито - само на задната седалка

Депутатът от "Коалиция за България" Татяна Буруджиева продължи с идеите си по Закона за движението по пътищата. Една от тези идеи е пътниците да сядат само на задната седалка, когато се возят в такси. Така броят на пътниците, които могат да се возят в колата автоматично намалява с един, което може би е и целта на промените в закона.

Затваряне на границите за сирийските бежанци

За тази мярка настоява най-много "Атака". Въпреки че данните показват, че в страната са влезли около 5 хил. сирийски бежанци, бягащи от зверствата в страната си, националистът Магдалена Ташева определя бежанците като "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието" и "лъжат властите", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и "започнаха да крадат, да бият" в България и които ще "започнат да изнасилват, да режат глави".

Граждански арести за протестиращите

Идеята е на Волен Сидеров и беше лансирана още в началото на протестите. Той недоволстваше от затварянето на улиците и предложи на вътрешният министър Цветлин Йовчев да позволи на неговите хора да арестуват всеки, който се противопоставя на сегашното управление.

Подкрепи Economic.bg