Настаниха руските туристи от „Чери тур”

Иво Маринов заминава другата седмица за Москва, за да изчисти финансовите взаимоотношения с фалиралия туроператор

68 ~ 1 мин. четене

След седмица ще бъдат изчистени финансовите взаимоотношения с фалиралия руски туроператор „Чери Тур”. Всички руски туристи, които са у нас с този оператор – около 150 човека, вече са настанени. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който тогава заминава за Москва с негови колеги.

Преди два дни руският оператор, който работи основно на Балканите, обяви, че влиза в процедура по несъстоятелност и в последствие се оказа, че не се е разплатил с чуждестранните си колеги. Проблемът се пренесе и у нас, когато посрещащият в България оператор „Васи травъл” поиска от руските гостите да платят повторно пакетите си за настаняване в хотели, въпреки че договорът е с руската фирма, а не с туристите.

Зам.-министърът обясни, че в Русия законодателството е такова, че ако фалира руски туроператор, съответните руски граждани трябва да си заплатят разходите и след като се приберат да предявят искания за възвръщане на сумите. Маринов поясни, че руските туристи са се разплатили с туроператора, но той не се е разплатил с българските фирми.

Маринов бе категоричен, че страната ни няма да пострада от случката.

От българския туроператор са поискали от регионалните си колеги да предупредят туристите, които са тръгнали към България, да поемат разходите си, тъй като тук средства не са постъпвали.

Подобен проблем се разви и миналата година, когато стотици туристи на „Алма тур” от Русия и Финландия не успяха да се приберат по домовете си заради дълг на туроператора към авиопревозвача „България ер”.

Подкрепи Economic.bg