Португалия не иска нови бюджетните съкращения

“Не приемаме повече мерки на строги икономии“, заяви синдикалният лидер Жоао Проенса, председател на втората най-голяма конфедерация в страната

128 ~ 2 мин. четене

Португалски профсъюзи и бизнес асоциации призоваха днес международните кредитори на страната да облекчат бюджетните ѝ цели за настоящата година на фона на нарастващите признаци, че те не могат да бъдат изпълнени без допълнителни мерки на строги икономии, съобщава MarketWatch.

“Не приемаме повече мерки на строги икономии“, заяви Жоао Проенса, председател на втората най-голяма конфедерация в страната União Geral de Trabalhadores, която представлява 50 профсъюза и 520 000 работници, след среща с представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.  „Всички нови мерки трябва да насърчават растежа, а не да му нанасят поредния удар“, заяви Проенса.

Изявлението му бе подкрепено от останалите профсъюзни лидери и представители на дребния и средния бизнес, присъствали на срещата.

„Правителството трябва да се споразумее с ЕС за облекчаване на целите“, заяви Жоао Виейра Лопеш, председател на Португалската търговска конфедерация, който предупреди, че резкият спад във вътрешното потребление и увеличаването на данъците ще продължи да изхвърля компании от бизнеса и ще потопи в страната в още по-дълбока рецесия.

Португалия бе отличникът на системата за мерки на строги икономии, създадена от ЕС, откъдето силно желаеха да демонстрират, че прилагат вярното решение за кризата в еврозоната. Все повече обаче нарастват доказателствата, че част от мерките упражняват прекалено голям натиск върху и без това крехката икономика.

Вчера португалска парламентарна комисия, натоварена със задачата да анализира бюджета на страната, обяви, че дефицитът за първата половина на годината се очертава между 6,7% и 7,1% от брутния ѝ вътрешен продукт, след като високата безработица и фалитите на компании са нанесли удар върху данъчните приходи и са увеличили разходите на правителството за социални помощи.

Ако се потвърдят, данните за първото тримесечие ще направят на практика невъзможно постигането на целта за бюджетен дефицит от 4,5% от БВП за 2012 г. без прилагане на допълнителни мерки, посочват от комисията.

През юли безработицата в страната достигна рекордните 15,7%.

Подкрепи Economic.bg