Навършват се 52 г. от издигането на Берлинската стена

По традиция на мемориала „Берлинска стена“ на Бернауер ще бъдат поднесени венци

640 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес се навършват 52 години от построяването на Берлинската стена. В германската столица Берлин ще бъде отбелязано началото на строителството й, което три десетилетия разделяше ГДР от Западен Берлин и стана един от символите на „студената война“, предаде ИТАР-ТААС.

По традиция на мемориала „Берлинска стена“ на Бернауер ще бъдат поднесени венци, а в мероприятията за отбелязване на годишнината ще участва кметът на Берлин Клаус Воверайт.

„Ние трябва да предаваме на потомците си паметта за събитията, породени от диктатурата. Всички ние носим отговорност това никога да не се повтори“, коментира вчера Воверайт.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с ученици от берлинско училище  и ще изнесе пред тях урок по история на тема Берлинската стена, разделянето на следвоенна Германия и обединението на ФРГ и ГДР.

Берлинската стена е издигната през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт. Причината за построяването й е масовото бягство на работна сила и млади специалисти в Западна Германия. Първите заграждения от бодлива тел, които разделят Берлин, са поставени нощта на 12-ти срещу 13-ти август, а строежът на бетонната конструкция започва на 18-ти август.

Няколко хиляди са загиналите, опитали да избягат в по-развитата Западна Германия след построяването на стената. На 9 ноември 1989 г. членът на политическото бюро на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски, обявява в телевизионен ефир нови правила, които позволяват свободно придвижване на гражданите на ГДР. Тогава стотици източни германци тръгват към контролно - пропусквателните пунктове на границата между Западен и Източен Берлин.

Подкрепи Economic.bg