Ненков: Нужни са още спешни лекари

Според министъра повишаване на здравната вноска ще подобри и качеството на медицинските услуги

Ненков: Нужни са още спешни лекари

В никакъв случай, на този етап, при така функционираща спешна помощ в София, няма да се оправим без още лекари. Това обаче, че линейки се викат за случаи, които не са спешни, отнема много голям ресурс. Товаказа служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в интервю за "Дарик". Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър, двойно по-голям и двойно по-хубав, коментира той.

Министърът обясни още, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас. Увеличаване на разходите, които прави човек, който си плаща осигуровките, неминуемо, но не веднага, ще доведе до увеличаване на качеството на медицинската помощ. Тук обаче, по-сериозният проблем са хората, които по някаква причина не си плащат здравните осигуровки, коментира Ненков.

Има нужда от още много инвестиции, за да се подобри здравеопазването, така че да го усетим всички ние - и лекари, и пациенти. Има нужда обаче и от контрол върху течовете. И в двата случая не може нещо рязко да се случи, но със стратегически помислени усилия всичко може да стане прекрасно, в рамките на някакъв разумен период, каза още министърът.

Ненков обаче бе категоричен, че реплики, според които Здравното министерство имало резерв от финанси за още една актуализация на парите на Здравната каса, не звучат сериозно.

„Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът.

 

Коментари: 0