Николас Мадуро се закле като президент на Венецуела

По време на днешната церемония мъж успя да пробие охраната и да достигне до новия държавен глава

Снимка: БГНЕС

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела, предаде CNN. Наследникът на починалия Уго Чавес спечели изборите, провели се миналата седмица, с 51% от гласовете на хората. Победата му обаче не е безспорна и вчера изборният съвет в страната съобщи, че ще извърши одит на 100% от гласовете.

По време на днешната церемония мъж успя да пробие охраната, да достигне до Мадуро и да застане на микрофона. В рамките на няколко секунди обаче той беше хванат от охраната. "Можеха да ме застрелят", коментира Мадуро и продължи с речта си.

Новият президент обеща да се справи с опитите да бъде свален от власт и отправи укор към политическите опоненти за водената от тях "мръсна изборна кампания".

Основен опонент на Мадуро по време на изборите беше опозиционният лидер Енрике Каприлес Радонски, който взе 49% от гласовете. Веднага, след като изборната комисия обяви резултатите от вота, Каприлес поиска повторно преброяване на бюлетините.

Малката разлика между съперниците за президентския пост предизвика ескалация на напрежението във Венецуела. Според държавната информационна агенция AVN най-малко 8 души са били убити при различни случаи на насилие в дните след изборите.

Новият президент на Венецуела беше дясната ръка на починалия наскоро Уго Чавес. В една от последните си медийни изяви Чавес посочи, че иска именно неговият любимец Николас Мадуро да го наследи на поста.

Подкрепи Economic.bg