Нов граничен пункт във Видин

Сърбия е готова да открие пункта на 85%

268 ~ 1 мин. четене

Във Видин завършиха преговорите между представители на властите в България и Сърбия по повод откриването на нов граничен пункт между двете страни, между селата Салаш и Ново корито. България бе представена от Пламен Ангелов, заместник-министър на вътрешните работи, а Сърбия - от Ивица Тончев, съветник на премиера на страната по национална сигурност. С тях имаше експерти от различни ведомства, предаде Kmeta.bg.

Според Ивица Тончев, Сърбия е готова да открие пункта на 85%. Изграден е път от град Княжевац до село Ново корито, остава да бъде асфалтирана една отсечка от 300 метра от селото до границата. До средата на 2014 година граничният преход може да бъде открит.

България има да изгражда 5 км труден път от село Салаш до границата. "В момента се оценяват земите, които трябва да бъдат отчуждени за неговото трасе. 60% от тях са общински и останалите - частни. Преди две седмици на заседание на кабинета е било взето решение за отпускане на 2 млн. лв., с които да бъдат платени земите и да започне изграждането на отсечката. Това ще бъде третокласен път", съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Българската страна смята, че през април следващата година ще започне изграждането на пътя и в средата на годината пунктът може да бъде открит.

Предстоят срещи между пътните агенции на двете страни за уточняване на подробностите, стана ясно още на двустранната среща.

 

Подкрепи Economic.bg