Няма щети по жп мрежата след дъжда и силните ветрове

Създадена е организация за непрекъснато следене и проверка на водоотводнителните съоръжения по трасетата, казва Неделчо Спасов, ръководител Инспекция "Безопасност на превозите"

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

- Г-н Спасов, дъждът и силните ветрове влияят ли на железопътния транспорт и какви мерки се предприемат?

Въпреки усложнената обстановка и обявения код "оранжево" в десет области в страната за обилни дъждове, трафика по железопътната мрежа на НКЖИ, се осъществява съгласно графика за движение на влаковете.

Създадена е организация за непрекъснато следене и проверка на водоотводнителните съоръжения по железопътните трасета.

 

- Има ли опасност времето да затрудни жп транспорта?

Не, взети са всички превантивни мерки, дежурните аварийни екипи са в готовност и при наличие на силни ветрове и падане на дървета в сервитута на жп инфраструктура са в готовност за отстраняването им и възстановяване на трафика. 

 

- Има ли получени сигнали за наводнени жп линии или прелези, или за аварии?

Регистрирани инциденти по железопътната мрежа са причинени главно от паднали дървета и смушения в електрическата мрежа.

Последният инцидент е станал през изминалата нощ на гара Клисура. Вследствие на гръмотевична буря и настъпил пробив и изключване от контактната мрежа и се наложи на около 120 метра навътре в тунела и на около 120 метра пред тунела, мрежата да се поправя.

 

- Да обясним към момента каква е ситуацията в жп мрежата в страната?

Към момента няма възникнали проблеми по железопътната инфраструктура. Аварийните екипи на Компанията са по местата си и са напълно готови за кризисни ситуации. Непрекъснато се проверяват всички системи са отводняване на жп линиите.

Коментари: 0