OLAF с 10 обвинения по 27 злоупотреби с европари у нас

Европейската служба за борба с измамите получи едва 3 сигнала от властите в София през 2013 г.

Автор: Николай Марченко

10 обвинения са повдигнати през миналата година от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), заради злоупотреби с европейски средства.

Страната е издала на България препоръки за съдебни действия по общо 27 случая. Засега обаче няма потвърждение дали България продължава да води в непрестижното първенство, което трайно оглави още през 2008 г.

Представената статистика за мерките, произтекли от разследванията и препоръките на ОЛАФ показва, че по 56% от в тях в България има последствия - при средно 54% в Евросъюза. Осем от общо 27-те български случая са били прекратени. От OLAF отчитат още, че по 7 случая у нас „продължават следствените действия”, а по още 2 не са предприети никакви мерки.

През 2013 г. българските власти са докладвали на OLAF едва 3 случая на евентуални злоупотреби и измами с еврофондове. Броят на тези подадени информации според доклада е показателен за степента на сътрудничество със службата - от Германия например те са били 38. Но има и страни-членки на ЕС, които не са подали нито един сигнал.

Като цяло OLAF отчита 253 започнали и 293 приключили разследвания през миналата година. За над 400 млн. евро неправомерно използвани европейски средства са били издадени препоръки за възстановяване в евробюджета. Най-много от тях засягат структурните фондове, следват външната помощ и митническите и търговски такси.

Коментари: 0