Обама избра новия си финансов министър

Според неофициална информация Джак Лю ще бъде номиниран утре

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският президент Барак Обама ще номинира утре Джак Лю за финансов министър на САЩ. Информацията е на Bloomberg, като се позовава на свои източници. Той ще заеме мястото на досегашния финансист номер 1 Тимъти Гайтнър.

Според източниците на агенцията лично Обама е избрал новия си финансов министър. Джак Лю е бил помощник на председателя на Камарата на представителите Тип Онийл. По-голямата част от кариерата му е преминала в правителството, както и на Wall Street, където е работил като управляващ директор в Citigroup от юли 2006 г. до присъединяването му към администрацията на Обама при неговото избиране за президент.

Люис трябва да бъде одобрен от Сенат, за да встъпи в длъжност.

Следващият финансов министър ще играе водеща роля при преговорите с Конгреса, за увеличаване на тавана на дълга. В момента той е 16.4 млрд. долара, но в края на декември лимитът беше достигнат. Както през лятото на 2011 г., така и сега Гайтнър започна да прави различни "врътки", за да може САЩ да продължи да се финансира от международните пазари и да покрива настъпващите задължения.

Подкрепи Economic.bg