Обещават бърз интернет в малките градове

 

Мобилтел ще прилага нов подход към инвестиционната си програма, който да обхване отдалечените региони на страната. „Започваме да инвестираме в инфраструктура в по-малките населени места, а не само в централните градове на страната.” Това обяви днес изпълнителният директор на М-Тел Андреас Майерхофер на откриването на Виенските икономически дискусии, организирани от Виенския икономически форум и Българска търговско-промишлена палата, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

„Вярваме, че осигуряването на достъп до  интернет и особено до високоскоростен интернет е базова предпоставка за регионалното развитие на България. Работим в тясно сътрудничество с общините по места за разширяване на броудбанд покритието, дори и в най-отдалечените райони на страната.”, добави Майерхофер.

Развитието на инфраструктурата е от ключово значение за либерализацията на различни сектори в България и особено за телеком индустрията. Като представител на един от най-големите инвеститори в страната, г-н Майерхофер подчерта нуждата от опростяване на административните процедури и преодоляване на бюрокрацията в процеса по даване на разрешения.

 

„Понякога ни се налага да чакаме с месеци, за да получим разрешение за изграждане на инфраструктурата ни.” Според изпълнителния директор на М-Тел картината на либерализация в телеком сектора е доста сложна. От една страна се наблюдава изключително строга регулация на мобилния пазар, който е силно конкурентен, а от друга – слаба регулация на монополизирания фиксиран пазар. Според Андреас Майерхофер този дисбаланс трябва да бъде преодолян възможно най-скоро, за да има нови инвестиции във фиксираната инфраструктура.

На първата сесия от Виенските икономически дискусии на тема „Либерализация на регионалните пазари”,  Андреас Майерхофер подчерта значението на телеком индустрията за България и като доказателство посочи, че именно тя осигурява 6% от брутния вътрешен продукт, нещо което в много други страни е недостижимо.

 

От придобиването на М-Тел от Телеком Аустрия Груп досега инвестициите, вложени в България надминават 700 млн. евро. ТАГ оперира на 8 пазара и обслужва повече от 22 милиона клиенти. Групата осигурява общо над 17 000 работни места в страни от Югоизточна Европа, което я прави един от ключовите работодатели в тези региони.

 

Коментари: 0