Оборотите в търговията растат на месечна и годишна база

Ръстът спрямо август тази година е 0.6%, а спрямо септември 2012 г. достига 6.2%

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов
Оборотите в търговията на дребно са се повишили през септември на месечна и годишна база. Спрямо август оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" нараства с 0.6%, докато повишението спрямо същия месец на миналата година достига 6.2%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

По чувствително нарастване на месечна база през септември 2013 г. има при оборотите в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1% и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.6%. Ръст се забелязва още в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%.

Спад на месечна база има в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.7%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%.

Спрямо септември миналата година оборотът нараства във всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.6%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 13% и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8%.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.
Подкрепи Economic.bg