Общините отличници ще получават средства от специален фонд

Дянков очаква Сдружението на общините да предложи методологията, която да регламентира ясни правила за отпускане на финансовите стимули на показващите добри резултати общини

Общините отличници да бъдат стимулирани със средства от създаден специално за целта фонд предлага финансовият министър Симеон Дянков.

Средствата ще се предоставят основно за инфраструктурни проекти – училища, детски градини, спортни площадки, общински пътища, разясни Дянков пред  радио „Фокус”. Парите ще се разпределят по методология, която ще изготвят от Сдружението на общините. „Може да започнeм от 50 милиона лева и с годините средствата да нарастват”, посочи министърът.

Освен общините отличници финансови бонуси ще има и за общини, които в миналото „са били зле, но с нови ръководства - общински съвети и кметове, подобряват състоянието си. Според Дянков такива кметства трябва да бъдат поощрявани.

Вицепремиерът допълни, че очаква от Сдружението на общините да предложат методологията, която да регламентира ясни правила – всяка община да кандидатства за определена сума спрямо съответните й показатели и брой на населението.

"Ще започнем с нещо по-малко, за да видим как работи и в следващи бюджети надеждата ми е то да се увеличи като част от общото финансиране на общините”, поясни министърът.

Коментари: 0